Hoe gaat dat in zijn werk zo'n food shoot? - HOT TOPIC
huur onze studio voor jouw project
low waste food studio

Hoe gaat dat in zijn werk zo’n food shoot?

Dat is een fantastische vraag, die ik met veel plezier (en evenveel details) beantwoord. Want ik ben ervan overtuigd dat mijn eerlijkheid precies die mensen aanspreekt waartegen ik graag wil praten.

Laat het ons hebben over Pauwels, die het leven minder droog maken met hun smaakvolle sauzen. Voor hen shooten we elk kwartaal beelden. In juli stond zo’n smeuïge week op het programma, en ik vertel je graag hoe we zorgden dat het goed afliep.

HOT TOPIC food fotografie

Niet zo heel lang geleden waren alvast de settings goedgekeurd en de modellen geboekt. Ik had recepten bedacht, getest en fotogeniek bevonden. Er stonden 10 sets op het programma, waarvan 4 met modellen. Geen tijd te verliezen!


MAANDAG: een gigantische tafel en 10 plannen B

Ik start de week met de opmaak van een call sheet voor elk van de 10 sets: voor elk beeld staan daarop het recept en de extra ingrediënten vermeld, maar ook de timing, het model, eventuele aandachtspunten en … een plan B. Want wat in je hoofd zit, verschilt van de realiteit én van die realiteit op foto. Elke set krijgt bovendien props toebedeeld uit mijn – al zeg ik het zelf – impressionante collectie. Tien voorbereide sets, dat vraagt om een gigantische tafel. Hebben we.


DINSDAG: lang leve planningen en internet

Ik verzamel ontbrekende items en kledij, en kus mijn beide pollekes voor online boodschappen. Ik bereid de gerechten voor en zet de eerste twee sets klaar met ruwe styling: ik heb een reputatie als meesterplanner hoog te houden (en een strak schema dat moet slagen, dat ook).
WOENSDAG: shootdag 1

Ik start om 8:00 met de mis en place  van de eerste gerechten, met buienradar on call: de barbecue moet aan en één van de shoots staat buiten gepland. Om 8:30 arriveert fotograaf Sandra. We drinken een koffie, stellen de belichting op en maken ons eerste kader klaar.

Om 10:00 verwelkomen we de modellen: een “koppel” en hun “zoontje” met zin in een zomerse familiebarbecue. De wolken gunnen ons wat zon, de borden zien er (voor sommigen iets té) heerlijk uit en onze eerste shoot verloopt vlekkeloos. We proberen taferelen uit, zoomen in op tafel en krijgen goedkeuring van de klant via WhatsApp: we kunnen door naar de volgende set.

Belichting en kader verhuizen naar de studio en ik dresseer de borden. Twee mannen die burgers eten, dat is wat ik een perfecte sausportunity noem. Burgers, frietjes, saus en spontaan gelach: dit gaat prima.

Onze lunchpauze tovert zichzelf spontaan om in een bespreking van de volgende sets: in de namiddag staan nog twee gerechten in close-up op de planning. De hoofd- en accentkleur die we voor de sfeerbeelden gebruikten, wisselen nu van plaats. Zo houden we het herkenbaar, maar niet saai. Ik ga los met roze- en blauwtinten, maar de klant vindt het resultaat te zacht. Daarom doen we de burgers om 16:30 opnieuw, met succes: een bestekwissel en nabewerking doen wonderen.

De beelden krijgen een selectie en backup; de studio een snelle kuisbeurt. En de restjes zorgen voor ons avondmaal: geen verspilling hier!

HOT TOPIC food fotografie
DONDERDAG: shootdag 2

We houden hetzelfde stramien aan. In de voormiddag doen we twee shoots met modellen, drie jonge vrouwen deze keer; in de namiddag shooten we dezelfde gerechten in close-up. Vlotjes! (Al vindt onze stappenteller dit een schandalig korte paragraaf in verhouding tot zijn geleverde diensten.)


VRIJDAG: shootdag 3

Vandaag eindigen we met twee shoots voor Pauwels’ professionele gamma: die vereisen geen kleurrijke settings of verfijnde gerechten, maar rechttoe-rechtaaninspiratie voor de horeca. Dus maak ik voor het eerst in mijn leven een kapsalon en een eigen versie van een mitraillette, brasilian style!

De opnames lopen gesmeerd en de klant is tevreden. Om 13:00 kunnen we deze shoot een wrap noemen, of ja, een kapsalon. In de namiddag selecteren we beelden, sturen callsheets door, ruimen de studio op en verdelen restjes. We toasten op een welverdiend weekend, en leven nog lang en gelukkig. En de dweil, die is voor maandag.


Smaakt dit naar meer?

Is jouw merk klaar voor professionele sfeer-, food- of productfoto’s, door een team dat meedenkt? Ben jij toe aan een meesterplanner (🖐), met aangename gevolgen voor je gemoedsrust en studiotijd?
HOT TOPIC food fotografie
HOT TOPIC food fotografie
HOT TOPIC food fotografie